Dozvola boravka za kupovinu nekretnina u Crnoj Gori

Balkansko poluostrvo je oduvijek privlacilo pažnju ne samo kao idealno mesto za rekreaciju, već i uspješan investicioni objekat. Interesovanje turista za Crnu Goru je svake godine u porastu.
Do 2015. godine vlasnici nekretnina u Crnoj Gori, koji nisu državljani zemlje, nisu imali priliku da podnesu zahtev za boravišnu dozvolu. Međutim, nakon puštanja na snagu novog zakona „o stranim državljanima“, postalo je moguće kupiti nekretninu uz istovremeno dobijanje boravišne dozvole na godinu dana, što je podložno produženju. I tako, dok vlasnik ne odluči da proda svoju imovinu.

Troškovi kvadrata stambenog zida relativno su mali u poređenju sa zemljama Evropske unije, u cijem broju Crna Gora uskoro može dobiti. Postoje sve prednosti ulaganja u nekretnine, jer sada u Crnoj Gori najpovoljnije cijene kuća, stanova i građevinskih usluga. Nakon dobijanja boravišne dozvole, strani državljanin ima mogućnost registracije vozila u zemlji, a za decu otvorena vrata državnih vrtića i škola.

Trebalo bi se upozoriti da samo nabavka zemljišta nije dovoljna za primanje, tzv. „Privremeni boravak“ (boravišna dozvola). Na terenu se mora graditi kuća, koja se kasnije registruje u katastru.

Da biste podneli zahtev za izdavanje boravišne dozvole, potrebno je da posetite općinsku županiju, tako što ćete dostaviti imovinski list, notarizovanu kopiju pasoša (transfera), mesečni / godišnji med. osiguranje, plaćaju državni naknadu od 25 evra, policija čišćenja sertifikat (u zavisnosti od zajednice) a, izvod iz banke (ne manje od 3650 evra na računu).

Iz teksta člana 54 Zakona „O strancima“:
„1. Dozvola za privremeni boravak u svrhu odlaganja prava na nepokretnu imovinu stranog državljanina